Tero Ohranen nauttii autojen 3D-mallintamisesta virtuaalilaseilla

Teollisen muotoilun opiskelija Tero Ohranen, 26, löysi automuotoilun Tekniikan Maailmasta pikkupoikana. Viime vuonna hän innostui virtuaalilaseista, joilla muotoilu on tietokonetta nopeampaa ja hauskempaa.

Teollisen muotoilun opiskelija Tero Ohranen, 26, löysi automuotoilun Tekniikan Maailmasta pikkupoikana. Viime vuonna hän innostui virtuaalilaseista, joilla muotoilu on tietokonetta nopeampaa ja hauskempaa.

Metropoliassa Helsingin Arabiassa on käyttökatko tietojärjestelmässä. Ohjelmistot eivät toimi koulun koneilla. Tero Ohranen harmittelee katkosta.

”Jos olisin tiennyt tämän, olisin ottanut oman Oculus Questin mukaan.”

Harva muotoilija on toistaiseksi innostunut suunnittelusta virtuaalilaseilla, saati sitten hankkinut sellaisia itselleen. Ohranen hurahti viime vuonna vr-laseille tehtyyn 3D-mallinnusohjelmaan Gravity Sketchiin. Se vei hänet mukanaan niin, että vaikka koulussa on vr-laitteita, hän hankki kotikäyttöönsä omat.

Ohranen on julkaissut Gravity Sketchillä tekemiään mallinnuksia Instagramissa tilillä gravitysketcher. Nimestä huolimatta tili ei ole kytköksissä ohjelmaan.

”Halusin vain raflata vähän laittamalla tilin nimeksi melkein ohjelman nimen. Sillä ei ole sen syvällisempää tarinaa”, Ohranen naureskelee.

”Vähän sama kuin photoshopper olisi kuvankäsittelijän tilin nimi.”

Ohjelman tekijät ovat huomanneet Ohrasen tilin. Hänen tekemällään prosessivideolla, joka on julkaistu Gravity Sketchin virallisella Instagram-tilillä, on yli 50 000 katselua. Ohjelman kehittäjät luokittelevat Ohrasen super useriksi ja ovat mielenkiinnolla kyselleet häneltä palautetta ohjelmasta.

Gravity Sketch on alun perin Royal College of Artissa Lontoossa alkanut opiskelijaprojekti, joka on kasvanut parikymmenhenkiseksi startup-yritykseksi. Nettisivujensa mukaan se haluaa olla 3D-muotoilun Adobe, joka mullistaa kentän täysin.

Maanläheisempää mallintamista

Ohrasen mielestä Gravity Sketch on inspiroiva työkalu konseptimallintamiseen, jossa ei keskitytä tarkkoihin mittoihin, vaan haetaan esimerkiksi autolle muotoa ja fiilistä vailla inhorealismia.

”Ei haittaa, vaikka ketään ei mahtuisi kyytiin”, Ohranen vitsailee.

”Mulle Gravity Sketch on ollut tosi mullistava. Jos pystyn kuvittelemaan jotain, pystyn tekemään sen.”

Ohranen renderöi Aston Martin -henkisen auton niin, että pystyi katsomaan sitä vr-laseilla tällaisena realistisen näköisenä ja oikeassa koossa. Ensi kertaa kokemus oli sykähdyttävä.

Toisin kuin tietokoneella, vr-laseilla perspektiivi on koko ajan oikea eli kolmiulotteinen. Ei tarvitse käännellä näkymää saadakseen mallinnuspisteet haluttuihin paikkoihin, ja se nopeuttaa tekemistä. Mallintaminen on maanläheisempää.

Toisaalta tietokone on paljon tarkempi työkalu, ja se kuuluu Ohrasenkin prosessiin. Hän tykkää antaa mallille muodon vr:ssä ja sitten tehdä sen puhtaaksi ja renderöidä tietokoneella.

”Mulle on tärkeää levittää tietoisuutta, että 3D-mallintaminen voi olla muutakin kuin näyttöpäätteen edessä istumista. Että mallintaminen voi olla hauskaa.”

Ergonomian vinkkelistä vr-laitteissa olisi Ohrasen mielestä vielä parannettavaa: silmikot ovat epämukavat ja silmälasit niiden sisällä huurtuvat. Lisäksi selkä voi kipeytyä, koska ohjaimia joutuu pitämään melko ylhäällä.

Autot intohimona

Kaikki Ohrasen gravitysketcher-tilillä julkaisemat mallinnukset ovat autoja. 

Tämä ei ole sattumaa, sillä Ohranen keskittyy teollisena muotoilijana nimenomaan ajoneuvojen muotoiluun. Tällä hetkellä hänellä on työn alla robottibussin mallintaminen messukäyttöön ja vuosi sitten keväällä hän suunnitteli opiskelukaverinsa kanssa urheiluauton korisarjan.

Nykyisin Kauniaisissa asuva Ohranen on kotoisin Kyyjärveltä Keski-Suomesta. Paikasta, jossa auto oli hänen mukaansa välttämättömyys.

Kotiin tuli Tekniikan Maailma -lehti, josta alakoululainen Ohranen luki vuonna 2004 jutun suomalaisista automuotoilijoista.

”Tyyppi veisti siinä mallisavesta autoa. Mä olin, että ’toi on todella mageen näköistä, mää haluaisin joskus olla automuotoilija’. Silloin tavallaan heräsi palo siihen.”

Vanha automalli on ensimmäinen Oculus Questilla tehty työ, jonka mallintamiseen meni alle kaksi tuntia – paljon vähemmän kuin perinteisillä menetelmillä menisi.

Nyt kolmatta vuotta Metropoliassa opiskeleva Ohranen aikoo hakea jatko-opintoihin Gravity Sketchin syntysijoille Royal College of Artiin, jossa on ajoneuvomuotoiluun keskittyvä maisteriohjelma Intelligent Mobility.

Sinne ei varmaan ole ihan helppo päästä.

”Ei välttämättä, mutta… miksei! On täältä Suomestakin menty sinne”, Ohranen sanoo itsevarmasti.