Alvar Aalto -designseminaari pohtii minimalismia ja maksimalismia

Kahdeksas Alvar Aalto -muotoiluseminaari pohtii muotoilun tulevaisuutta 27.-28. elokuuta. Puheenvuoroissa nousevat esiin ekologisuus, paikallinen tekeminen ja globaalin tuotannon asettamat haasteet.

Kahdeksas Alvar Aalto -muotoiluseminaari pohtii muotoilun tulevaisuutta 27.-28. elokuuta. Puheenvuoroissa nousevat esiin ekologisuus, paikallinen tekeminen ja globaalin tuotannon asettamat haasteet.

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemat huonekalut olivat ekologista lähituotantoa jo ennen näiden käsitteiden syntyä. Jyväskylässä 27.–28.8.2016 järjestettävä, vuoroltaan kahdeksas Alvar Aalto -designseminaari paneutuu siihen, miten suunnitella hyvää ja kestävää muotoilua.

Seminaarin teema on tänä vuonna Maximal | Minimal. Aiheen ja luennoitsijat on valinnut professori, sisustusarkkitehti Simo Heikkilä.

”Minimalismi ja maksimalismi ovat läsnä kaikissa muotoiluesineissä. Kaikki muotoilijat joutuvat tekemään valintoja. Mikä on tuotteen elinkaari? Onko tekemisen lähtökohtana kaupallinen vau-arkkitehtuuri tai vau-muotoilu? Tuottaako esine käyttäjilleen iloa vai tuleeko siitä vain jätettä? Muotoilu on ratkaiseva tekijä siinä, kuinka pitkäikäinen esineestä tulee. Kun tuotteen lujuus ja muotokielen kestävyys yhdistyvät samassa tuotteessa, ollaan vahvoilla”, Heikkilä toteaa.

Seminaari pohtii tuotannon eettisyyttä globalisaation, kaupallisuuden ja ekologisuuden sekä lähituotannon näkökulmista. Puhujalistassa pohjoinen ulottuvuus on hyvin edustettuna.

”Pohjoismaalaisuutta on tärkeää pitää esillä nyt, kun globalisaatio ja hintakilpailu uhkaavat katkaista huonekalutuotannon jatkumon esimerkiksi Suomessa”, Heikkilä perustelee.

Seminaariin kuuluu myös näyttely, joka esittelee seminaarin puhujien ja suomalaisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitosten opiskelijoiden yhdessä toteuttamia prototyyppejä.

Sisustusarkkitehti Simo Heikkilä valitsi Alvar Aalto -designseminaarin aiheen ja puhujat. Heikkilä tunnetaan minimalistisesta tyylistä, jossa pääpaino on eri materiaalien tuntemuksessa.

Aalto näytti tietä

Yksi seminaarin puhujista on Nikarin toimitusjohtaja Johanna Vuorio. Alvar Aalto liittyy oleellisesti Nikarin yritystarinaan. Aalto oli Nikarin ensimmäinen yhteistyökumppani, kun yritystä perustettiin 1967.  Nikari valmisti puiset osat Seinäjoen seurakuntakeskukseen ja Lakeuden risti -kirkkoon.

”Aalto teki mielellään yhteistyötä nuorten ja taitavien käsityöläisten kanssa. Osaajien kanssa työskentely innosti häntä”, Vuorio kertoo.

Nikarin toiminta-ajatus on pysynyt pitkälti samana koko sen historian ajan. Se valmistaa korkealaatuisia puutuotteita, joiden materiaalina käytetään lähialueen puita tai viereisen sahan puumateriaalia. Verstas toimii läheisen vesivoimalan tuottamalla 100 prosenttisesti uusiutuvalla energialla.

”Nikarin tuotteissa yhdistyvät perinteiset valmistusmenetelmät ja moderni muotokieli”, Vuorio sanoo.

”Halusin ottaa huonekaluvalmistajan mukaan siksi, että se pystyy tekemään sellaista mitä muut eivät.  Se täyttää markkinoilla olevaa aukkoa ja osaa valmistaa myös klassikkoja”, Heikkilä kertoo.

Muita puhujia ovat Jonas Bohlin (Ruotsi), Richard Hutten (Hollanti), Jouko Järvisalo (Suomi), Max Lamb (Iso-Britannia), Hans Lensvelt(Hollanti), Cecilie Manz (Tanska), Kaoru Mende (Japani), Päivi Meuronen ja Aimo Katajamäki (Suomi), Fien Muller ja Hannes Van Severen (Belgia).

”He kaikki ovat hyviä, aihetta monipuolisesti ja eri kantilta pohtivia. Jokaiselle puhujalle löytyy oma innostunut kuulijakuntansa”, Heikkilä povaa.

”Mielenkiintoista puheenvuoroissa tulee olemaan se, miten minimalismi käsitetään eri puolilla maailmaa”, Vuorio lisää.

Japanilainen Kaoru Mende etsii ratkaisuja Singaporen ja lähimaiden valaistukseen ja on yksi designseminaarin puhujista. Kuvassa Gardens by the Bay. © TOSHIO KANEKO

Alvar Aalto -muotoiluseminaari 27.–28.8.2016 Jyväskylässä. Liput 220 €, opiskelijat 50 €.