Design Diplomacy

Keskustelu
Milloin pe 08.09.2023 - su 17.09.2023
Missä Helsinki
Esteetön Kyllä

HDW:n ohjelmisto on aina kansainvälinen – siitä pitää osaltaan huolen kymmenissä kaupungeissa maailmalla toteutettu HDW:n alkuperäiskonsepti Design Diplomacy.

Kymmenen tapahtuman sarja tarjoilee jälleen sarjan ainutlaatuisia, intiimejä keskustelutilaisuuksia suurlähetystöjen residensseissä ympäri Helsinkiä. Tilaisuuksissa muotoilun ammattilainen kustakin isäntämaasta kohtaa suomalaisen tekijän korttipelin äärellä. Kävijöille tarjoutuu mahdollisuus päästä kokemaan tarkoin varjeltuja interiöörejä ainutkertaisen keskustelun äärellä: jokaisessa uniikissa tilanteessa keskustelijat tapaavat ensimmäistä kertaa.

Mukana ovat Islanti, Irlanti, Iso-Britannia, Tanska, Alankomaat, Espanja, Latvia, Viro ja Uruguay.

HUOMAATHAN KORJATUN OSOITTEEN ISLANNIN KOHDALLA.

Ilmoittautuminen tapahtumiin on päättynyt.

Islanti, 8.9. klo 13-15, Pohjoisranta 10a, 00100 Helsinki
Arkkitehtien Lars Sonckin ja Onni Törnqvistin suunnittelemassa, vuonna 1900 rakennetussa residenssissä keskustelu virtaa jugend-kattojen alla. Rakennus opiskelijoiden asuntola 1970-luvulla, jolloin suuret huoneet ja salit muutettiin pieniksi yksiöiksi. Se on ollut Islannin suurlähettilään asuinpaikka vuodesta 1999, jolloin se kunnostettiin vastaamaan alkuperäistä tyyliä.
Sigríður Sunna Reynisdóttiriin on yksi ÞYKJÓ-suunnittelukollektiivin perustajista. Hänen taustansa lavastuksen ja festivaalien parissa antoi hänelle pohjan monipuolisten, monitieteellisten projektien kuratoinnille. ÞYKJÓ tekee yhteistyötä arkkitehtien, lastenkulttuurin, muodin ja graafisten suunnittelijoiden kanssa ja yhdistää voimansa taiteilijoiden, tiedemiesten, tutkijoiden ja lasten kanssa. Projekteihin kuuluvat Hljóðhimnar Harpalla, SHELLters-huonekalu sekä Animelodies-lelut. ÞYKJÓ oli ehdolla Islantilaisen muotoilun palkintoihin vuosina 2021 ja 2022.
Suomalainen suunnittelija Jonathan Ingberg valmistui Central Saint Martinsin taide- ja muotoilukorkeakoulusta vuonna 2017, erikoistuen miesten pukeutumisen suunnitteluun. Hänellä on kokemusta yhteistyöstä arvostettujen muotitalojen kanssa, kuten Balenciagan ja Tiger of Swedenin. Vuonna 2020 Ingberg perusti oman hankkeensa, By Hindersin, yhteistyössä paikallisten artesaanien kanssa, luoden ajattomia vaatekappaleita, jotka yhdistävät taitavan käsityön ja käytännöllisen tyylin.
Irlanti, 8.9. klo 17-19, Pohjoisranta 2 F, 00170 Helsinki
Vuodesta 2021 lähtien Irlannin suurlähetystön virallinen residenssi sijaitsee osoitteessa Pohjoisranta 2. Residenssi toimii suurlähettilään yksityisresidenssinä, mutta sillä on tärkeä rooli suurlähetystön viihde- ja verkostoitumispaikkana. Pohjoisranta 2:n asuinkorttelin on suunnitellut arkkitehti Kirsti Sivén. Se sijaitsee entisen tupakkatehtaan paikalla ja suunnitteluprojekti sisälsi paljon tasapainoilua nykyajan vaatimusten, vallitsevan ympäristön kunnioittamisen ja Helsingin asemakaavan vaatimusten välillä. Residenssi, joka on nykyaikainen paikka esitellä Irlantia ja sen käsityö- ja muotoiluperintöä, tarjoaa upeat näkymät Pohjoissataman satamaan.
Oscar Torrans on Lontoossa asuva irlantilainen suunnittelija ja luova johtaja, joka työskentelee musiikin, muodin ja taiteen parissa. Hänen laaja asiakasluettelonsa sisältää Warp Recordsin, Simone Rochan ja Niken, joille hän luo syviä visuaalisia maailmoja ja kertomuksia. Asiakastyön lisäksi Oscar tutkii irlantilaista identiteettiä Passage Tomb -projektissa, joka sukeltaa esikristillisen Irlannin seremonioihin ja niiden nykyaikaisiin kaikuin.
Rakastaja Robert (Robert Lönnqvist) on helsinkiläinen kuvittaja, joka toimii Kuvittajat ry:n hallituksessa ja opettaa kuvitusta Aalto-yliopistossa.
Iso-Britannia, 11.9. klo 17-19, Itäinen Puistotie 15, 00140 Helsinki
Britannian suurlähettilään residenssi on yksi Helsingin Kaivopuiston kauneimmista huviloista. Arkkitehti Jarl Eklundin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1918 ja on säilynyt pääosin samanlaisena tähän päivään asti. Se on toiminut Britannian suurlähettilään asuinpaikkana yli 90 vuotta ja isännöinyt monia huomionarvoisia tapahtumia, kuten Edinburghin herttuan vierailun Helsingin olympialaisissa vuonna 1952 ja kuningattaren vierailun vuonna 1976.
Annemarie O'Sullivan on taitava artesaani, joka punoo yksityiskohtaisia tarinoita luonnon kauneudesta käyttäen perinteisiä tekniikoita. Hänen taiteellisuutensa juontaa juurensa kudonta- ja sitomismenetelmiin, jotka ovat ulottuneet vuosituhansien päähän. Annemarie luo upeita koreja, valaisimia ja kudottuja esineitä, jokainen heijastaen materiaaleja, jotka hän kerää maasta ja vesistöistä. Annemarie nauttii siitä, kun hän näkee raaka-aineen muuttuvan upeaksi teokseksi, ja kokee että se kuvastaan hänen syvää yhteyttä käsityöhönsä.
Ervin Latimer
Tanska, 12.9. klo 13-15, Yrjönkatu 9 A, 00100 Helsinki
Tanskan suurlähetystön residenssi on Helsingissä asuvien suurlähettiläiden residensseistä vanhin ja sijaitsee Helsinki Design Districtin alueella, Vanhan Kirkkopuistoa vastapäätä arkkitehti Sigurd Frosteruksen suunnittelemassa talossa. Tänä vuona, residenssi on ollut tanskan diplomaattisessa käytössä 100 vuotta. Residenssi on avara ja tilavat huoneet mahdollistavat erilaisen toiminnan modernin taiteen ja tanskalaisten designhuonekalujen ympäröiminä. Design Diplomacy -tapahtuman vieraiden on mahdollista tutustua myös Carl Hansen & Sønin huonekalu-uutuuksiin yhdessä lähettilään huoneista.
Susanne Renée Grunkin on kestävään kaupunkisuunnitteluun erikoistunut maisema-arkkitehti. Hänen painopisteensä on sosiaalisten, ympäristöllisten ja taloudellisten näkökulmien harmonisoinnissa, luoden eloisia kaupunkimaisemia, jotka ottavat luonnon osaksi kaupunkia ja edistävät resilienssiä. Arkiteman vanhempana luovana johtajana ja alallaan vaikutusvaltaisena äänenä hän muokkaa vihreämpiä kaupunkeja, rikastuttaen elämää ja edistäen kestävää tulevaisuutta. Lisäksi hän on European Green Cities -kampanjan Tanskan osan ohjausryhmän jäsen ja toimi Tanskan maisema-arkkitehtien liiton puheenjohtajana vuosina 2015-2021.
Niina Sihto on kansainvälisesti palkitun suunnittelutoimisto Fyran perustajajäsen ja osakas. Työympäristösuunnitteluun ja konsepteihin erikoistunut design lead Niinaon vetovastuussa erilaisten monialaisten hankkeiden toteuttamisesta, ja opettaa myös sisustusarkkitehtuuria Aalto Yliopistossa. Fyra on johtava suomalainen suunnittelutoimisto, jossa huippuosaaminen yhdistyy vastuullisiin toimintatapoihin sekä vahvaan yhteistyöhön asiakkaan ja kumppanien kanssa. Fyran ydinosaamista on työympäristöjen, hotelli- ja ravintolatilojen, liiketilojen, kiinteistökehityksen sekä erilaisten konseptien suunnittelu. Asiakkaan arvomaailma ja brändi muuntuvat Fyran suunnittelemissa tiloissa kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi.
Alankomaat, 12.9. klo 16-18, Itäinen Puistotie 7, 00140 Helsinki
Villa Kleineh on muuntunut venäläisten ja baltialaisten kylpylävieraiden kesähuvilasta Alankomaiden suurlähettilään viralliseksi residenssiksi. Se on yksi Helsingin vanhimpia puurakennuksia ja toimii nykyisin suurlähettilään asuntona. Lisäksi siellä järjestetään yritystapaamisia sekä Suomen ja Alankomaiden kaupallista yhteistyötä edistäviä tapahtumia.
Marjanne Cuypers-Henderson on yksi BlueBlocksin ensimmäisistä perustajista. BlueBlocks on biodesign-studio, joka mullistaa järjestelmiä regeneratiivisiin käytäntöihin. Marjannella on tausta teollisessa muotoilussa, ja hänen asiantuntemuksensa ulottuu kansainvälisten brändien ja muotoilukoulutuksen piiriin. BlueBlocks on nyt edelläkävijä kestävien materiaalien saralla, kuten SeaWood, joka on 100 % luonnonmateriaaleista valmistettuja levymateriaaleja merilevästä ja kasvijätteestä. Nämä materiaalit muuttavat sisustussuunnittelun mahdollisuuksia.
Pekka Pakkanen on Helsingissä toimiva arkkitehti, joka panostaa vahvasti kestävyyteen. Hänen toimistonsa Planetary Architecture työskentelee projektien ja työkalujen parissa, jotka edistävät laadukasta arkkitehtuuria planeettamme rajojen puitteissa. Hän on myös Xprize-haasteen "Seuraavan miljardin ruokkiminen" -kategorian voittaja ja on saanut peräti 13 ensimmäistä palkintoa kutsuttuihin arkkitehtikilpailuihin osallistuessaan.
Espanja, 13.9. klo 17-19, Myllytie 5, 00140 Helsinki
Helsingin Espanjan suurlähetystön residenssi on tunnetun arkkitehdin Aarne Ervin leimallisimpia töitä. Ervi on suunnitellut monia muitakin rakennuksia sekä Helsinkiin että muihin Suomen kaupunkeihin. Tätä Villa Himberg -nimistä, laajoja lasipintoja sisältävää rakennusta pidetään hyvänä esimerkkinä 1950-luvun suomalaisesta arkkitehtuurista. Sen rakennutti vuonna 1954 arvostettu liikemies Arvo Himberg. Espanjalainen arkkitehti Ángel Fernández Alba viimeisteli rakennuskokonaisuuden suunnittelemalla Villa Himbergin yhteyteen Espanja lähetystön nykyisen kanslian.
Isabel Inés Casasnovas on arvostettu strateginen suunnittelija Espanjassa, jolla on yli 25 vuoden kokemus digitaalisten tuotteiden suunnittelusta ja tiimien johtamisesta. Vuonna 2020 hän sai Espanjan Kansallisen Suunnittelun ja Innovaation Palkinnon Tuomariston palkinnon pioneeriurastaan ja yhteisön rakentamisesta. Hän on Mothershipin (La Nave Nodriza) kapteeni, joka tutkii ihmiskeskeistä suunnittelua Madridissa ja globaalisti. Hän on myös llios-kollektiivin jäsen, joka luo innovatiivisia organisaatiomalleja inhimillistääkseen nykyaikaa. Isabel näkee suunnittelun voimana positiiviselle muutokselle paremman maailman puolesta.
Suunnittelija Tero Kuitunen ottaa inspiraatiota muotoilun ja taiteen risteyksestä, pelottomasta elementtien yhdistelystä sekä erilaisista näkökulmista. Hän pyrkii liikuttamaan ja koskettamaan ihmisiä luovan materiaalien ja värien käytön avulla projekteissaan. Luomuksillaan Tero tavoittelee jotain sellaista, joka liikuttaa ja koskettaa ihmisiä.
Latvia, 14.9. klo 13-15, Armfeltintie 10, 00150 Helsinki
Latvian suurlähetystö oli 1930-luvulla Arthur Frenkellin suunnittelemassa talossa osoitteessa Armfeltintie 10. Tämä rakennus joka edelleen tunnetaan Villa Frenkellina saatiin valmiiksi talvella 1920/21. Taloa on myös kutsuttu Eiran palatsiksi ja Latvian tasavalta osti sen 1930-luvulla itselleen kunnes noin vuosikymmenen jälkeen Neuvostoliitto miehitti Latvian toisessa maailmansodassa. Neuvostoliiton romahdettua, Latvian itsenäistyttyä uudelleen, solmittiin maidemme välillä viralliset suhteet 19 elokuuta 1991. Tasan neljä vuotta myöhemmin Eiran palatsi annettiin takaisin Latvian suurlähetystöksi.
Edgars Racins saapui Suomeen vuonna 2004 tavoitteenaan opiskella arkkitehtuuria ja syventyä alaan kielellisesti ja ammatillisesti. Hän hankki osaamistaan arvostettujen yritysten, kuten PES Arkkitehtien ja JKMM:n, parissa. Opiskeluaikanaan hän menestyi upeasti sijoittuen kolmanneksi merkittävässä arkkitehtuurikilpailussa, mikä avasi tien useille jatkovoitoille. Edgarsin ja Janne Leinon perustama TIENO Arkkitehdit onkin innovaation ja yhteistyön tulos, joka syttyi palavasta intohimosta.
Päivi Raivio on helsinkiläinen kaupunkisuunnittelija, joka on omistautunut uransa aikana parempien tilojen luomiseen kaupunki-interventioiden, paikkasuunnittelun ja julkisen taiteen avulla. Päivi Raivio toimii yhdessä Daniel Bumannin kanssa monialaisessa kaupunkisuunnittelun, paikkasuunnittelun ja julkisen taiteen toimistossa RaivioBumann. Duo on myös perustanut modulaariseen kaupunkikalustamiseen keskittyvän yrityksen nimeltä Parkly. Päivi voitti Helsingin muotoilupalkinnon vuonna 2022 laajasta työstään yhteisölähtöisen ja paikkakeskeisen kaupunkisuunnittelun parissa.
Viro, 14.9. klo 17-19, Itäinen Puistotie 10, 00140 Helsinki
Viron suurlähetystö sijaitsee Helsingin Kaivopuistossa Itäisen Puistotien ja Kalliolinnantien risteyksessä. Suurlähetystörakennuksen rakensi Viron valtio Oskar Kallasen vuonna 1919 ostamalle tontille. Ennen nykyistä rakennusta tontilla sijaitsi P. W. A. Behsenin 1870-luvulla rakentama huvila. Viron valtuuskunta toimi puutalon yhdessä asunnossa, kunnes Hans Rebanen aloitteesta vuonna 1931 päätettiin rakentaa uusi suurlähetystö samalle paikalle. Suunnittelukilpailun voitti virolainen arkkitehti Konstantin Bölau, ja rakennus valmistui vuonna 1933. Kaksikerroksinen talo edustaa funktionalistista tyyliä. Se oli ensimmäinen Viron valtion rakentama suurlähetystörakennus.
Anneli Tammik asuu ja työskentelee freelance-taiteilijana Tallinnassa, Virossa. Anneli rakastaa kokeilla uusia teknologioita ja puskea materiaalien ja tekniikoiden rajoja. Hän pyrkii löytämään jotain uutta jokaisesta kokoelmastaan. Työssään Anneli on keskittynyt pieniin eriin ja moderniin 3D-osaamiseen. Hän tykkää käyttää hopeaa yhdessä muiden materiaalien kanssa. Annelilla on erityinen kiinnostus siirtyä tasomaisista koristeista kolmiulotteiseen kuvanveistolliseen koruun.
Elina Siira is a social entrepreneur and founder of AIDA Impact, a Helsinki-based jewelry company with a mission to provide immigrants and refugees their first job in a new home. With a blend of design and compassion, Elina has empowered 30 women over five years, fusing business acumen gained from management consulting and B2B sales with her MSc. in Economics and Business Administration.
Uruguai, 15.9. klo 13-15 Pohjoisranta 12, 00170 Helsinki
Professoriksi nimitettyään Otto Donner päätti rakentaa perheelleen merimaisematalon Helsingin Kruununhakaan. Upea uusrenessanssinen nelikerroksinen kivitalo osoitteeseen Pohjoisranta 12 valmistui vuonna 1899. 1800-luvun lopulla Schjerfbeckin suunnitelmien tyyli oli uusrenessanssia. Myöhemmin hän sai vaikutteita jugendista, ja elämänsä loppupuolella hän alkoi liittyä klassismiin. Talosta tuli Donner-suvun koti ja Helsingin vaikutusvaltaisten kaupunginosien kohtaamispaikka. Pohjoisranta 12 on suurelta osin säilynyt alkuperäisessä muodossaan ja sitä pidetään yhtenä Pohjoisrannan merkittävimmistä asuinrakennuksista.
Kotoisin Montevideosta, Uruguaysta, Carlos Pebaquén taiteellinen matka on ylittänyt rajoja, muokaten lasimuotoilun maailmaa. Haasteista huolimatta hän hioi taitoaan tunnetuissa oppilaitoksissa ja loi innovatiivisen "Cara" -tekniikan, joka yhdistää lasin ja maalauksen. Hänen näyttelynsä ulottuvat ympäri maailmaa, Australiasta Yhdysvaltoihin, jättäen yleisön lumoutuneeksi. Carlos tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman diplomatiaan, rakentaen siltoja kulttuurien välillä.
Santtu Mustonen keskittyy tunteiden, kuten innostuksen, vääristymisen, liikkeen ja surrealismin visualisointiin veistosten, installaatioiden, animaation ja uusien teknologioiden avulla. Tällä hetkellä Mustonen tutkii uusia metodeja ja aineellistaa digitaalisia taideteoksiaan veistoksellisiksi muodoiksi käyttäen materiaaleina esimerkiksi lasia.