Weekly Bubbling: Emanuele Pizzolorusso

By Mimmi Pentikäinen     13. December 2016

© Emanuele Pizzolorusso

Vaikka muotoilija Emanuele Pizzolorusso on voittanut Compasso d’Oro –palkinnon ja suunnitellut hitiksi nousseen rypistettävän kartan, Suomessa hänet tuntee vain harva.

Taiteltava kukkaruukku. Rypistettävä kartta. Magneetilla toimiva pyöränvalo. 

Helsingissä kuusi vuotta asunut italilainen muotoilija Emanuele Pizzolorusso on harvalle tuttu nimi, vaikka hänen moni leikkisä työnsä onkin.

Tänä vuonna Pizzolorusso voitti arvostetun italialaisen Compasso d’Oro –palkinnon Lucetta-pyöränvalollaan. Muotoilumaailman nousevia kykyjä esittelevä Weekly Bubbling-sarja esittelee kysyi Pizzolorussolta, mistä hän haaveilee.

Miten sinusta tuli suunnittelija?

Olen aina uhmannut sääntöjä. Valitsin Milanon yliopistosta teollisen muotoilun, koska luulin sen sopivan hieman laiskalle luonteelleni. Alku oli vaikea. Suurin osa muista opiskelijoista tuli taidekouluista, joten he osasivat piirtää ja mallintaa paremmin kuin minä. Sen takia projektini olivat usein konseptikeskeisiä muodon sijaan. Valmistuttuani muutama tuotteeni menestyi maailmanlaajuisesti, mikä toi varmuuden siihen, että olen oikealla alalla.

Miten työskentelet?

Aluksi kaikki on mielessäni yhtä kaaosta. Suunnittelen ennen kaikkea itselleni, sillä uskon, että jos pidän jostakin itse, muutkin pitävät. Sitten esitän ideani brändeille ja toivon löytäväni jonkun, joka on halukas valmistamaan sen. Joskus se toimii myös toisin pain ja brändit ottavat minuun yhteyttä.

Mitä Compasso d’Oro -palkinto merkitsi sinulle ja avasiko se uusia ovia?

Vaikka tuotteitani on aiemmin palkittu muilla palkinnoilla, Compassolla on erityinen aura. Palkinto leimaa teollisen muotoilun historiaa, ja kun luin siitä yliopistossa, en olisi koskaan osannut odottaa, että se löytyisi jonakin päivänä omasta hyllystäni. Palkinto oli hyvä kannustin jatkaa työtäni. Paljonkaan ei ole muuttunut; pari yritystä on ottanut yhteyttä. Palkinto on arvokas lisä portfoliooni ja voi jollakin tasolla auttaa.

Crumpled City Map © Emanuele Pizzolorusso
Lucetta pyrönvalo toimii magneetilla. © Emanuele Pizzolorusso
Taiteltava kukkaruukku © Emanuele Pizzolorusso

Millaiset kuviot ja värit kiehtovat sinua juuri nyt?

Tykkään suunnitella kuvioita, jotka houkuttelevat koskemaan. Koskeminen on kivempaa kuin katseleminen. Näen maailman omalla tavallani, ja joskus taidegalleriassa haahuillessani palosammutin vie huomioni taiteen sijaan. Yritykset ovat vihdoin ymmärtäneet, että hyvä värien käyttö tuo brändiuskottavuutta ilman lisäkuluja. Tämä on kiinnostavaa, koska juuri värien lisääntynyt käyttö toi teollisen suunnittelun lähemmäs muotia, koska värikombinaatiot myös vanhenevat nopeasti.

Millaisia projekteja sinulla on juuri nyt työpöydällä?

Toinen kukkaruukku, elektroniikkaa ja viimeisiä vaiheita Phil The Bottlesta. Se on muotoilemani pullo, joka muuntuu kahdeksi tai kolmeksi pulloksi. Tuote lanseerataan markkinoille pian, ja olen tosi tyytyväinen siihen.

Mistä haaveilet?

Hienointa olisi suunnitella jotain sellaista, joka ei olisi vain kaunista, vaan joka auttaisi ihmistä, jolla on ongelmia selvitä arkisista asioista. Esimerkiksi uusia tuoleja suunnitellaan koko ajan, mutta pyörätuolit, joissa ihmiset ovat 16 tuntia päivässä, ovat yleensä hyvin samankaltiaisa. Jos jokin taho, joka tekee apuvälineitä, haluaa aloittaa uusien pyörätuolien kehittelyn kanssani, olen heti valmis!

© Emanuele Pizzolorusso
Phil the Bottle -prototyyppi © Emanuele Pizzolorusso

Roosa Murto on Helsinki Design Weekin viestintäkoordinaattori. Hän on aiemmin työskennellyt Helsingin Sanomissa, vapaana toimittajana useille lehdille ja mediakoordinaattorina Slush Impactissa.