Weekly
  • Uncategorized @fi

10 faktaa Löylyn muotoilusta, jotka haluat tietää

  • arkkitehtuuri
  • Design
  • Helsinki
  • Sauna

Hernesaareen juuri avautunut Löyly on kiehtova tulokas niin arkkitehtuurinsa kuin muun muotoilunsa kannalta. Kokosimme saunasta yhteen kiinnostavimmat faktat ja kuvat.

© KUVIO.COM

1. Ei ollut lainkaan itsestään selvää, että paikalle nousee näyttävä puurakennus. Vuosia sitten rantaan kaavailtiin vielä konttisaunaa, sitten kelluvaa. Nykytilanteeseen päädyttiin, kun kansanedustaja Antero Vartia ja näyttelijä Jasper Pääkkönen hyppäsivät rakennuttajiksi kaksi vuotta sitten. Avanto Arkkitehtien Ville Hara ja Anu Puustinenovat suunnitelleet hanketta jo vuoden 2011 alusta lähtien.

2. Arkkitehtuurin taustalla on ajatus kalliosta, joka sulautuu osaksi rantaa ja puistoa.

”Löyly on kuin rantakallio, jolla ihmiset istuvat ja katselevat maisemaa”, Anu Puustinen kuvailee.

Rakennus on kapea ja matala, jotta se ei kavenna rantareittiä tai vie taakse rakennettavien kerrostalojen maisemia. Tilallinen ajatus on polveileva saunapolku, joten avoimet merinäkymät ja suljetut sisätilat vuorottelevat.

© MIKKO RYHÄNEN/JOANNA LAAJISTO CREATIVE STUDIO

3. Rakennus koostuu oikeastaan kahdesta osasta. Alla on saunarakennus, joka on kuin musta laatikko. Sen päällä on vapaamuotoinen ”hulmu”, joka suojaa saunaa. Se myös peittää ikkunoita niin, että valoa on mahdollisimman paljon ilman, että tila muuttuu kasvihuoneeksi. Hulmun alla voi myös vilvoitella suojassa katseilta ja säilyttää polttopuita.

4. Erilaisia puukappaleita on 4 000 ja niistä jokainen on numeroitu. Rakentaminen olikin yhtä palapeliä. Ylijääneistä palat käsiteltiin mustaksi ja niistä tehtiin ravintolan päätyseinä. “Kun yritimme Jasperin kanssa harmaannuttaa puuta rautavihtrillillä, siitä ei tullut mitään. Iho kihelmöi vielä viikon jälkeen”, Antero Vartia kertoo.

© KUVIO.COM

© MIKKO RYHÄNEN/JOANNA LAAJISTO CREATIVE STUDIO

5. Ulkokalusteet ovat painavaa metallia, jotta ne eivät lentele tuulessa. Sisätilaan on haettu pehmeää minimalismia, joten paletti on niukka: vaaleaa puuta ja tummutettua metallia.  Takka näkyy joka puolelta, samoin maisema. Kalusteet on verhoiltu villakankaalla.

“Minulle oli tärkeää, että sisutus oli linjassa talon arkkitehtuurin kanssa, joten kommunikoimme tiiviisti kaikkien osapuolien kanssa. Visiomme olivat yhtenäiset”, kertoo sisustuksesta vastaavan Joanna Laajisto Creative Studion Joanna Laajisto.

Laajisto suunnitteli ravintolan, terassin kalustuksen baaritiskeineen ja saunan takahuoneen sisustuksen.

6. Osittain meren päällä oleville ulkoterasseille on tulossa kaksi kylpytynnyriä. Mereen pääsee uimaportaita pitkin ja talvella avantoon. Rakennuksen kokonaispinta-ala 1070 m2 ja terassien koko 1760 m2. Hanke maksoi noin 6 miljoonaa euroa. Saunoja on kolme, joista yksi on savusauna.

© MIKKO RYHÄNEN/JOANNA LAAJISTO CREATIVE STUDIO

7. Sisätilat on rakennettu jätepuusta. Kyseessä suomalainen patentoitu keksintö, koivupurilaista puristettu liimapuulevy. Se on vaneriteollisuuden ylijäämää, joka muuten menisi poltettavaksi. Rakennuksen puuosat on tehty FSC-sertifioidusta, eli hyvän metsänhoidon periaatteiden mukaan tuotetusta, puusta. Puukiukaat ovat vähäpäästöiset, lasiseinät energiatehokkaita ja käytössä on ekosähkö.

© KUVIO.COM

© KUVIO.COM

8. Sekasaunaan mennään uimapuvut päällä, jotta ulkomaalaisetkin hyppäävät lauteille. Kävijöiksi toivotaan myös Hernesaareen tulevia laivamatkustajia. ”Ei ole kenenkään etu, että matkustajat katsovat kannelta Helsinkiä ja päättävät jäädä päiväksi laivaan”, Avanto Arkkitehtien Ville Hara summaa.

9. Kun rakentamiseen pyydettiin tarjousta 15 firmalta, yksikään ei vastannut. Lopulta perään soittaessa mukaan saatiin naantalilainen Rakennustoimisto Jussit. Antero Vartian mukaan yhteistyö sujui hyvin ja kunnianhimoisesti:

“Koska rakennus seisoo paikalla sata vuotta, se pitää tehdä kunnolla”, Antero Vartia summaa.

Hän pitää siunauksena sitä, ettei itse tiennyt rakentamisesta juuri mitään.

“Vaikka rakennuksen olisi voinut rakentaa halvemmalla, emme halunneet tinkiä laatutasosta. Joskus kyllä pelkäsin, että monumentista tuleekin mausoleumi.”

Joanna Laajisto, Ville Hara ja Anu Puustinen © MIKKO RYHÄNEN/JOANNA LAAJISTO CREATIVE STUDIO

10. Rakennus harmaantuu. Hulmussa, terasseissa ja saunoissa on käytetty lämpökäsiteltyä mäntyä, joka harmaantuu vähitellen. Jo nyt puiden sävyissä on eroa riippuen siitä, milloin ne on tuotu työmaalle.

© KUVIO.COM

Tilaa Helsinki Design Weekly sähköpostiisi.

Helsinki Design Weekly -verkkojulkaisu esittelee muotoilukentän ajankohtaisia ilmiöitä eturivin kirjoittajien voimin ja herättää keskustelua alan tulevaisuudesta..